Så var plutselig 2015 på hell og det er, for oss godt voksne, på tide å finne frem tøflene, riste oss en proteindrikk og se tilbake. Ikke for å ødelegge hele spenningen, men kan i forkant av oppsummeringen røpe at 2015 har vært et meget spennende og ikke minst lærerikt år for Ultrakongen Kronen Taranger! Har lært at en runde ikke er en runde ifølge matematiker Jan Fjærestad, at en ikke bør løpe med for små sko og ikke minst at en kan få mye ut av 24 timer når en er forberedt!

I herlige omgivelser, Gran Canaria. Februar 2015.

I herlige omgivelser, Gran Canaria. Februar 2015. Foto: Jan Fjærestad.

 

Vi får starte forfra og jeg minnes at det enda var rim i toeren når første utfordring var et faktum. For de som ikke kjenner meg, med toeren sikter jeg da til 2. bilen vår, nemlig min pent dekorerte Peugeot Partner <3. Utfordringen i februar var et 50km løp på Bislett, der jeg valgte å løpe med nesten 1 cm for små sko. Støtteapparatet rundt meg regnet i etterkant ut at dette valget gjorde ène og alene at jeg, med tankte på skrittlengde og total distanse, tapte ca 500 meter på skovalget, dette i tillegg til at det var ganske vondt. Men ingenting er så negativt at det ikke kommer noe positivt ut av det, så løper nå utelukkende med 2 cm for store sko og dermed henter X-antall meter ekstra på ultra- distanser! Hvem sier at løping og intelligens ikke nødvendigvis hører sammen (også løpeluen min er et par nummer for stor for å gjøre plass til de store tankene)!

Bilen til ultrakongen!

Bilen til ultrakongen!

 

Bislett 50 km, februar 2015! "For trange sko..." Foto: Bjørn Hytjanstorp.

Bislett 50 km, februar 2015! «For trange sko…» Foto: Bjørn Hytjanstorp.

 

Barcelona Marathon

Dette løpet var en fantastisk opplevelse og jeg har forsøkt å få ned tanker omkring løpet og ikke minst forsøkt å beskrive følelsene i blogginnlegget her : http://bttaranger.no/barcelona-marathon-bedre-sent-enn-aldri/

Nådde målet som var å komme under 2.40, fikk frysninger fra nakkehårene og langt inn i rattata og toppet dagen med et ekstra lag godlukt og en bedre kvelds!

Barcelona Marathon! #2:39:39!

Barcelona Marathon! #2:39:39!

 

VM i 24 timers, Torino, Italia, April.

Et spesielt løp der lungene fikk kjørt seg på helt nye måter. Løpet og resultatet i seg selv var mer en godkjent, der jeg løp 234 km (og litt til) og endte opp som beste nordmann på 29 plass totalt sett i herreklassen. Det spesielle med dette løpet var at arrangøren gjerne ønsket å ha oss innom stadion på hver 2 km runde. I og for seg en helt grei tanke, men stadion lå fordypet i Torino sentrum og vi måtte derfor ned og opp en 85 meter lang bakke hver runde. At de valgte å sette fyr på et strømaggregat for å få en skikkelig gostemning på stadion med røyk og flammer var heller ikke helt topp for slitne lunger. En skulle kanskje tro at dette ga en gammel trommis et ekstra boost og at røykmaskiner/pyro var en motivasjonsfaktor, men nei var faktisk vondt fra ende til annen. Men forholdene var like for alle (litt verre for meg) og resultatet var greit!

Har du noe digg?? En munkholm kanskje? Powergums?

Har du noe digg?? En munkholm kanskje? Powergums?

 

Fyr opp!!! Foto: Håvard Austevoll.

Fyr opp!!! Foto: Håvard Austevoll.

 

VM i 24 timersløping, Torino. "Røykdykking"

VM i 24 timersløping, Torino. «Røykdykking»

 

NM i 100 km i Kristiansand, mai.

Et flott løp i nydelige Kristiansand som ble noe preget av at jeg hadde, kun 2,5 uker i forveien, drevet med røykdykking i Torino. Første 60 km gikk helt fint, men jeg møtte den berømte veggen og måtte ta til takke med sølv. Litt bittert at jeg mellom VM og NM hadde forvillet meg på Bergen City Marathon stafetten og at kanskje forberedelsene til NM ble noe forstyrret av dette, men hva kan jeg si – jeg stiller alltid opp og synes det var fantastisk å kunne løpe for Drevelin og The Dale Oen Experience i Bergen sentrum! Anywho – kommer tilbake, enda sterkere, sultnere og klar for å knuse rekorder på neste NM som i 2016 (7.mai) skal gå rundt Lille Lungegårdsvann i Bergen!

Fremdeles sterk som en bjørn etter 50 km. Her sammen med Erik Bergersen. Foto: Fædrelandsvennen.

Fremdeles sterk som en bjørn etter 50 km. Her sammen med Erik Bergersen. Foto: Fædrelandsvennen.

 

I juni hadde jeg en knallsterk periode både form-trenings- og konkurransemessig! Jeg var med å løpe St. Olavsloppet for det sammensatte superlaget: Malm/Selsbakk! St. Olavsloppet er en stafett som varer over 4 dager med litt over 50 etapper! Løpet er 340 km totalt! Stafett er knallgøy! Vi var ca 15-20 løpere på laget. Jeg hadde 1 etappe hver dag! Jeg persa på alle etappene jeg løp, i forhold til i fjor. Fantastisk. I tillegg gjorde jeg et av mine beste løp (raskeste) i den ene etappen som var på 4,7 km. De 4,7 km gjorde jeg unna på: 14:45! Hadde etappen vært 300m lenger ville jeg fått en solid ny pers på 5 km… Estimert tid: 15:45 (hadde etappen vært 46,3 km lenger hadde jeg også perset på 50km – estimert)! Selvsagt vant vi hele stafetten, men vi hadde en jevn og tøff batalje med Strindheim IL. Vi vant stafetten til slutt med ca 2 min… 340 km!! Helt rått og en fantastisk opplevelse.

Smilefjes!! 1.plass & krans! Malm/Selsbakk ROCKS!!

Smilefjes!! 1.plass & krans! Malm/Selsbakk ROCKS!!

 

Seiersbrølet!! Topp stemning! Hytten med navnet "Ørnen" skuffer aldri!

Seiersbrølet!! Topp stemning! Hytten med navnet «Ørnen» skuffer aldri!

 

Malm/Selsbakk ROCKS!! #viesåjævlagod

Malm/Selsbakk ROCKS!! #viesåjævlagod

 

Seieren er et faktum! For en gjeng. For et lag.

Seieren er et faktum! For en gjeng. For et lag.

 

Ultravasan 45 km, august.

I august løp jeg Ultravasan 45 km. Her var det over 1000 deltagere. Jeg tok løpet som en god gjennomkjøring før VM i 100 km i september. Jeg løp inn til en sterk 9.plass totalt!! Godt fornøyd med det. Ultravasan er trossalt et Trail løp. Helgen var fantastisk i Mora-land i de svenske skoger. Jeg fikk de svarene jeg ville ha i forhold til VM 100 km i Winschoten, Nederland.

Ultravasan 45 km! Mora Rockcity! Ved målgang.

Ultravasan 45 km! Mora Rockcity! Ved målgang.

 

Klinikk for alle leverer alltid varene! Tusen takk for at dere holder beina mine i sjakk!! Her sammen med Trude Nordal.

Klinikk for alle leverer alltid varene! Tusen takk for at dere holder beina mine i sjakk!! Her sammen med Trude Nordal.

 

Under møkster maraton (i august) satte jeg ny Verdensrekord i en Nautisk maraton: 7,778 km. Tid: 27:55! En tid tid i den svært kuperte løypen.

Under møkster maraton (i august) satte jeg ny Verdensrekord i en Nautisk maraton: 7,778 km. Tid: 27:55! En tid tid i den svært kuperte løypen. Foto: Jan Ringheim, Kondis.

 

Nautisk maraton: 7,778 km. Her sammen med Marte Bergtun, beste dame på Nautisk maraton.

Nautisk maraton: 7,778 km. Her sammen med Marte Bergtun, beste dame på Nautisk maraton. Møkster maraton & Nautisk maraton anbefales på det sterkeste. Fantastisk stemning & gjestfrihet. Tusen takk!

 

VM i 100km Winschoten, Nederland.

Jeg var superklar, i god form, og spent!! Løpet ble tøffere enn planlagt. Vondt under beina. Usikker på om jeg hadde valgt riktig type Mizuno sko til underlaget. Men men, på en dårlig dag klarte jeg ihvertfall å løpe under det norske kvalifiseringskravet til neste års VM. Kvalifiseringskravet for herrer er å løpe under: 7:30!! Jeg løp på 7:28:00!! Godt fornøyd med tiden når løpet ble som det ble. Jeg avsluttet løpet meget sterkt siste 15 km, som absolutt er noe positivt å ta med seg. Persen min på 100 km er fra NM her i Fana i fjor, den er på: 7:07:39! Så var et godt stykke bak den… Skal under 7 timer neste år!

VM i 100 km! Følte meg fremdeles sterk & pigg her!

VM i 100 km! Følte meg fremdeles sterk & pigg her!

 

Nederlender på "hjul". Long energy & powergums står på menyen.

Nederlender på «hjul». Long energy & powergums står på menyen.

 

VM i 100 km. Rock 'n' roll! #neverstoppushing

VM i 100 km. Rock ‘n’ roll! #neverstoppushing

 

I oktober knuste jeg til med en 3.plass i Maratonkarusellen, 2.plass i Fitjardalten dagen etter maratonløpet og 1.plass i Glesværløpet!! Knallgode treningsløp! I tillegg løp jeg inn til en 3.plass (min første pallplass i et motbakke løp) i Fanafjellet opp uten å ta i eller gå i kjelleren! Hvorfor? Jeg tok det rolig pga at jeg skulle løpe Gular sitt klubbmesterskap i 3 km terrengløp på storetveitsmarkene bare noen få timer etter målgang på Fanafjellet opp. Jeg løp knallbra også her. 9.plass av ca 30 stk, med Bergens elitén av løpere som trener for 3 km eller kortere foran meg! Så var godt fornøyd med det.

image

1.plass & ny løyperekord i Glesværløpet! Rorbustemning!

 

2.plass i Fitjardalten 2015! Dagen etter Bergen maraton. Grymt!

2.plass i Fitjardalten 2015! Dagen etter Bergen maraton. Grymt!

 

Fitjardalten. Her sammen med storløperen Lars Lunde. Topp stemning.

Fitjardalten. Her sammen med storløperen Lars Lunde som innkaserte seieren. Topp stemning.

 

Bergen maraton 2015! I tet før 2 runde med Odd Arne Engesæter på "hjul".

Bergen maraton 2015! I tet før 2 runde med Odd Arne Engesæter på «hjul». 3.plass. Foto: Jan Ringheim.

 

November, og gode forhold gjorde at Vinterkarusellens første løp var veldig spennende! Og til tross for enkelte problemer i løypen med kødannelser og horder av 5 km løpere, klart jeg likevel å perse med tiden 33:49! Er ganske sikker på at med litt bedre løsninger i løypen, så ville jeg kunne fått en slutt-tid på 33:20, men det er vanskelig å få plass til alle i dette populære løpet, så får være fornøyd med egeninnsatsen!

3.plass & ny personlig rekord på 10 km gateløp. 33:49!

3.plass & ny personlig rekord på 10 km gateløp. 33:49!

 

Bislett 24 timers, NM, rosinen i pølsa og julestemning i 257,606 km!

Rett før start. Svært klar! Foto: Bjørn Hytjanstorp.

Rett før start. Svært klar! Foto: Bjørn Hytjanstorp.

 

Her vil jeg gjerne få tenke litt høyt og snakke enda høyere, for her var det mye å ta tak i! Vil også forsøke å få forklare hva som foregår oppe i hodet til Ultrakongen rundt slike begivenheter. Vi kan begynne i forkant av løpet. Forberedelser er halve løpet, altså ca 12 timer. Men det er noe spesielt når kroppen, av seg selv, gjør seg klar til rekordløp. Dagen før løp endrer den karakter fullstendig.

Forberedelser. Sterk psyke. Mentale forberedelser. Jeg var Norgesmester før starten gikk!

Forberedelser. Sterk psyke. Mentale forberedelser. Jeg var Norgesmester før starten gikk!

 

Pulsen slår rytmen til AC/DC’s Back in black, svetten lukter som en blanding tigerbalsam og energidrikk, og kremtoppene, som min kone så elskverdig kaller brystvortene mine, endrer konsistens og fremstår som viskelærene på en standard HB skoleblyant. Alt ligger til rette for rekord!

Norsk rekord! 24 timers! Sterk psyke må til! #badass #heilved

Norsk rekord! 24 timers! Sterk psyke må til! #badass #heilved

 

Mentaltrening på svært høyt nivå! #badass Foto: Jan Fjærestad

Mentaltrening på svært høyt nivå! #badass
Foto: Jan Fjærestad

 

Som kanskje noen av de mer oppvakte leserne mine har fått med seg, er jeg trommis. Det som kanskje ikke er så veldig kjent, er at jeg drar med meg mye kunnskap fra dette faget inn i løpingen! En tradisjonell 24 timers fremstår gjerne som en 24 timers trommesolo! Jeg starter alltid med en tradisjonell 4/4 takt. Denne legger opp til ca rundt 12 km på timen. Så etter noen timer, som en slu rev, legger jeg om til det vi i trommismiljøet så lekent kaller en fjørlett tango, altså en 17/6 takt… oppsummert NM gull og 257,606 km! Enkelt og greit egentlig.

Bildet taler for seg selv... #elskada

Bildet taler for seg selv… #elskada

 

Men det er selvsagt enkelte ting som gjør at det er rom for forbedring. Den ene er jo det at jeg ble nødt til å løpe i bane 2-3 ca 80% av tiden. Og som matte geniet og tenkeren Jan Fjærestad har funnet ut, jeg måtte da løpe 7+ meter ekstra på hver 546 m bane! Som innlegg i Bislett sin store forslags kasse la jeg inn ønske om å få inn flere baner på 546 meter! Kan gjerne legge disse banene i bane 2 og 3 for å gjøre det enkelt og oversiktlig. Ikke bare Fjærestad som kan komme med de gode løsningene!

Koser meg i bane 2! Alltid en suveren stemning på Bislett!

Koser meg i bane 2! Alltid suveren stemning på Bislett! Foto: Ankermann.

 

Rock 'n' roll. Foto: Per Inge Østmoen.

Rock ‘n’ roll. Foto: Per Inge Østmoen.

 

Her får jeg det norske flagget av verdens beste co-pilot & duracellkanin, Mr Håvard Austevoll. Norsk rekord er et faktum!

Her får jeg det norske flagget av verdens beste co-pilot & duracellkanin, Mr Håvard Austevoll. Norsk rekord er et faktum! Foto: Kjell Vigestad, med tillatelse av kondis.

 

Norsk rekord & min 4 NM tittel i 24 timersløping.

Norsk rekord & min 4 NM tittel i 24 timersløping. Foto: Sol-Britt Molin.

 

257,606 km! Done! Foto: Kjell Vigestad, etter avtale med Kondis.

257,606 km! Done! Foto: Kjell Vigestad, etter avtale m/Kondis.

 

Skal han bære meg inn i dusjen? Foto: Kjell Vigestad, etter avtale m/Kondis.

Skal han bære meg inn i dusjen? Foto: Kjell Vigestad, etter avtale m/Kondis.

 

Men nå er det desember, jul og forberedelser til nye eventyr i året som kommer! Ønsker med hele hjertet å få takket mine sponsorer og samarbeidspartnere med den støtten de har gitt meg i år, og jeg håper og tror at vi skal nå nye mål sammen i 2016. En ekstra julestjerne ønsker jeg også å få sendt min trener Jan Fjærestad for et fantastisk opplegg i året som har gått! Du leverer alltid min venn. Tusen tusen takk for at du er den du er, Jan! En enorm stor takk går selvsagt til min beste venn Håvard Austevoll. Tusen tusen takk for innsatsen du legger ned fra sidelinjen i 24 timer. Jeg er evig takknemlig! You rock! Tusen takk til læregutten Sondre Helland. Jeg vil også takke alle mine treningskamerater & treningsvenniner i Bergen Løpeklubb & il Gular. Tusen tusen takk til den store Ultrafamilien (min), dere vet alle hvem dere er.

The boss!! Jan Fjærestad. Legende!

The boss!! Jan Fjærestad. Legende! Foto: Veronika Nytveit.

 

Den aller største takken retter jeg selvsagt til min kjære Kjersti. Uten din støtte ville jeg aldri vært Norgesmester (hele 6 ganger) eller innehaver av norsk rekord i 24 timersløping. Du gir av hele deg  hver eneste dag. Tusen tusen takk for at du holder ut med en dedikert, målbevisst, ambisiøs & gal mann. You rock my World! Smask. Hele familien min (Kjersti, Tora Othilie, Tobias, Marita, mamma & pappa, søster & bror) gir meg vanvittig mye energi & rå styrke! TUSEN TAKK!!

Kjersti Rydland. #elskaho

Kjersti Rydland. #elskaho

 

TUSEN TAKK TIL ALLE SPONSORENE & SAMARBEIDSPARTNERENE MINE:

Proaktiv Eiendomsmegling, Fløysand tak, Spar Bønes, Janus, Odin Solutions, BK Marine, Nytveit din transportør, Klinikk for alle, Macbox, Sponser sport food (sponser nordics), Mizuno Norge, Craft sport Norge, Cep sport Norge, Garmin Norge, Sportnor, Nathan performance Gear, Millet, Mylnasport, Drevelin, UVU, Vangdal regnskap, Zen products, Rudy Project, Provista, Meråkerhonning, Ego superegg, The Dale Oen Experience, Maxprint, Maratonkarusellen, Wristcounter, Gular.

NYE: Bogen fiskeri AS, Aktiv365.

Proaktiv Eiendomsmegling. Hovedsponsor.

Proaktiv Eiendomsmegling. Hovedsponsor.

 

Topp 3 fra Bislett 24 timers! Norsk rekord: 257,606 km!

Topp 3 fra Bislett 24 timers! Norsk rekord: 257,606 km!

 

Topp 3 i NM 24 timers! Foto: Kjell Vigestad, etter avtale m/Kondis.

Topp 3 i NM 24 timers! Foto: Kjell Vigestad, etter avtale m/Kondis.

 

The Zen-roller leverer varene! Tusen takk til Zen products. Maskinen blir flittig brukt.

The Zen-roller leverer varene! Tusen takk til Zen products. Maskinen blir flittig brukt.

 

3.plass i Fanaløpet 2015. Ny personlig rekord på halvmaratondistansen. #1:14:10

3.plass i Fanaløpet 2015. Ny personlig rekord på halvmaratondistansen. #1:14:10

 

Min første pallplass i et motbakkeløp, Fanafjellet opp 2015. Kjekt å være på pallen uten å gå i kjelleren.. Hvorfor ikke gå i kjelleren? Nytt løp 2 timer senere. 3 km terrengløp (gular sitt klubbmesterskap).

Min første pallplass i et motbakkeløp, Fanafjellet opp 2015. Kjekt å være på pallen uten å gå i kjelleren.. Hvorfor ikke gå i kjelleren? Nytt løp 2 timer senere, 3 km terrengløp (gular sitt klubbmesterskap).

 

1.plass i Radøyløpet 2015. Suverent arrangement.

1.plass i Radøyløpet 2015. Suverent arrangement.

 

1.plass i Hordnesskogen rundt. Foto: Tom Roger Johansen.

1.plass i Hordnesskogen rundt. Foto: Tom Roger Johansen.

 

Gjørmebad i Bergens Råeste! Topp stemning. #elskada

Gjørmebad i Bergens Råeste! Topp stemning. #elskada

 

Sommerløpet i Kristiansand. Alltid topp stemning. 10 km på 34 tallet med mye mengde i beina.

Sommerløpet i Kristiansand. Alltid topp stemning. 10 km på 34 tallet med mye mengde i beina.

 

Det har vært en strålende god sesong med perser i alt fra 5 km og opp til 24 timersløping. Nå gleder jeg meg til fortsettelsen. Fyr opp! 2016 blir året for nye rekorder. Jeg er klar! Tusen takk for all støtten folkens! #neverstoppushing

En herlig gjeng! Treningsleir på Gran Canaria.

En herlig gjeng! Treningsleir på Gran Canaria, februar.

 

Mentaltrening. Man blir sterkere av å trene under tøffe forhold. #neverstoppushing

Mentaltrening. Man blir sterkere av å trene under tøffe forhold. #neverstoppushing

 

NM i 24 timersløping, Bislett. Norsk rekord: 257,606 km.

NM i 24 timersløping, Bislett. Norsk rekord: 257,606 km. Foto: Ankermann.

 

Avslutter med et herlig bildet av min nydelige datter fra en av flere fjellturer i nærområdet. Balanse i hverdagen. Viktig!

Avslutter med et herlig bildet av min nydelige datter fra en av flere fjellturer i nærområdet. Balanse i hverdagen. Viktig!

 

BT

 

  • Jeanette Solvang

    Fantastisk lesning! For noen prestasjoner! ??? Lykke til med nytt ultraår!

Close
Go top